Siirry suoraan sisältöön

Parhaat nuorten kirjat koukuttamaan lukemiseen

Parhaat nuorten kirjat koukuttavat lukemiseen.

Suomessa lukutaito on maailman kärkiluokkaa, mutta nuorten kiinnostus lukemiseen on vähentynyt. Kiinnostus lukemiseen syntyy parhaiten jo lapsuudessa lukemalla lapselle ääneen ja vanhempien omasta esimerkistä. Nuorten kannustaminen lukemiseen sekä monipuolinen kirja- ja tekstivalikoima ovat tärkeitä asioita nuorten lukuharrastuksen aloittamisessa. Parhaat nuorten kirjat herättävät nuorten halun lukemiseen. Esimerkiksi julkisuudesta tutut esikuvat ovat näkyviä ja hyviä kannustimia. Kirjan valitsemiseen vaikuttaa myös nuorten oma mieltymys esimerkiksi seikkailu-, romantiikka- tai jännityskirjallisuuteen.

Parhaat nuorten kirjat kannustavat nuoria lukemaan

Julkisuudesta tutut esikuvat innostavat lukemaan, kuten Harry Potter, Star Wars tai vaikka tubettajien ja bloggaajien blogit. Fantasiakirjallisuudesta yksi suosituista saagoista on Erin Hunterin Soturikissat -sarja. Jännitys- ja dekkarikirjallisuuteen kuuluvat esimerkiksi Ilkka Remeksen Hermes tai Tammen Musta Kaista-sarja. Romantiikka- ja parisuhdekirjallisuuden helmiä ovat vaikka Alice Osemanin Heartstopper -sarja.

Suositut kirjat nuorten kirjallisuudessa käsittää hyvin laajan kirjon erilaisia kirjoja ja kirjailijoita. Nuorten omat lukutottumukset ja mieltymykset määrittelevät sen, millainen kirjallisuus on mielekästä. Toiset lukevat mielellään kirjasarjoja, jotka tempaavat mukaansa pidemmäksi aikaa. Toiset taas lukevat mieluummin lyhyempiä tarinoita. Tärkeintä on, että nuoren saa innostettua lukemaan, mieluummin vähän kuin ei ollenkaan.

Yllytä nuori kirjastoon

Nuorten lukutaidon kehittämiseen auttaa parhaiten nuorten saaminen lukemaan. Nuorten oman lukukiinnostuksen herättämiseen ja sopivan kirjallisuuslajin löytymiseen parhaan aloituksen saa esimerkiksi kirjastosta. Sieltä voi etsiä kirjallisuutta joko itsenäisesti tai apua voi pyytää kirjastonhoitajilta. Heillä on laaja tietämys kirjallisuudesta sekä he osaavat suositella sopivia kirjoja mielekkääseen lukuharrastuksen aloittamiseen tai sen jatkamiseen.

Avainsanat: