Siirry suoraan sisältöön

Lastenkirjat esille – Miksi lapselle kannattaa lukea?

Lastenkirjat edistävät lapsen kehitystä ja tuottavat iloa.

Lastenkirjat edistävät lasten kielellistä kehitystä

Lapselle lukeminen on kirjaimellisesti sitä, kuin laittaisi rahaa pankkiin. Syykin on selvä: viimeaikaisten tutkimusten mukaan lapset, joille on luettu pienestä pitäen, menestyvät elämässään paremmin kuin ne lapset, joille ei ole luettu. Useat asiantuntijat peräänkuuluttavatkin sitä, että lastenkirjat olisi syytä pitää kodeissa, päiväkodeissa ja kouluissa näkyvästi esillä, ja ennen kaikkea niitä tulisi tutkia ja lukea yhdessä lasten kanssa. Kun lukemiseen syntyy myönteinen suhde, haluaa lapsi lukea myös itse, mikä puolestaan vahvistaa lapsen lukutaitoa ja edistää hänen kielellistä kehitystään.

Miten lastenkirjat kannattaa valita?

Hyvä lastenkirja on sellainen, joka herättää lapsen kiinnostuksen. Orastavan lukuinnon voi nimittäin tyrehdyttää jo alkuunsa tarjoamalla lapselle liian vaikeaa tai jopa tylsää kirjaa. Sopivaa lastenkirjaa valittaessa on hyvä pitää mielessä seuraavat asiat:

  • Kirja vastaa lapsen ikä- ja kehitystasoa
  • Kirjan aihe on lapselle mieluinen
  • Kirjassa on kiinnostavan tekstin lisäksi laadukas kuvitus

Hyödynnä lastenkirjoja etsiessäsi kirja-arvosteluja tai piipahda kirjastossa

Mistä löytää lapselle luettavaksi laadukasta ja mukaansatempaavaa kirjallisuutta? Yksi hyvä paikka, mistä etsiminen kannattaa aloittaa, on erilaiset kirjablogit. Kirjablogeja pitävät niin viralliset toimijat kuin yksityiset ihmiset. Kirjablogeissa on tietoa vanhoista klassikoista ja uusista lastenkirjoista. Ja mikä tärkeintä, niissä on usein kirja-arvosteluja ja vinkkejä, joiden perusteella kirjavalinta on helpompi tehdä. Blogeissa kerrotaan yleensä myös kuvituksesta, joka on lastenkirjoissa yhtä tärkeää kuin itse teksti.

Kirjat ovat pääsääntöisesti kalliita, eikä kaikilla ole varaa sijoittaa kirjaan kymmeniä euroja. Onneksi Suomessa kirjoihin pääsee käsiksi ilman rahaa, sillä lähes jokaisella pienelläkin paikkakunnalla on kirjasto. Samoin kouluilla on usein oma pieni kirjastonsa. Hyviä kirjoja voi löytää edullisesti myös netissä toimivilta kirjakirpputoreilta. Samoin verkkokirjakaupoissa on paljon hyviä kirjatarjouksia. Perheiden kannattaa hyödyntää myös kirja-alet, joita ainakin suurimmat kirjakauppaketjut järjestävät säännöllisesti. Toinen hyvä tapa on kierrättää kirjoja ystäväperheiden kesken.

Lastenkirjat löytyvät myös e-kirjoina ja äänikirjoina

Perinteisten paperisten lastenkirjojen rinnalle ovat tulleet erilaiset digitaaliset kirjat: e-kirjat ja äänikirjat. Digitaalisia kirjoja ei pidä nähdä kilpailevina paperisille, vaan ennemminkin ne täydentävät toisiaan. Parhaimmillaan esimerkiksi äänikirjat voivat houkutella kirjojen pariin sellaisia lapsia, joita ei perinteinen lukeminen kiinnosta. Kiinnostus digitaalisiin kirjoihin kasvaa koko ajan, ja osaksi syynä tähän on niiden helppo saatavuus. Digitaalisia kirjoja voidaan lukea paitsi tietokoneelta myös kännykältä, tablettitietokoneelta tai lukulaitteelta, joita on kätevä kuljettaa mukana missä tahansa. Lasten e-kirjojen ja äänikirjojen lataaminen on kasvanut ilahduttavan paljon viimeisten parin vuoden aikana.

Lastenkirjat ovat tärkeä kirjallisuuden osa-alue, sillä niiden tehtävä on osaltaan edistää lasten kielellisiä taitoja. Ei ole kuitenkaan yhdentekevää, millaisia kirjoja lapsille tarjotaan. Hyvä lastenkirja on ikäkauteen sopiva, innostaa lasta lukemaan lisää ja saa hänet kiinnostumaan ympäröivästä maailmasta. Hyviä lastenkirjavalikoimia on muun muassa erilaisissa kirjastoissa, joissa myös asiantuntijoilta voi kysyä vinkkejä juuri sopivan kirjan valintaan. Paperisten kirjojen rinnalle tulleet digitaaliset kirjat ovat erittäin hyvä vaihtoehto, ja ne voivat toimia sysäyksenä uudelle mukavalle harrastukselle.