Gulliverin retket vie lukijan mielenkiintoiseen maailmaan

Gulliver heräämässä lilliputtien maassa

Gulliverin retket on irlantilaisen Jonathan Swiftin vuonna 1726 kirjoittama klassikko, joka kertoo Lemuel Gulliver -nimisen merimiehen haaksirikkoutumisesta toinen toistaan kummallisempiin maihin. Kirja käsittää kaiken kaikkiaan neljä osaa ja itse teos julkaistiin kahdessa osassa. Ensimmäinen osa on näistä kahdesta tunnetumpi, onhan Gulliverin seikkailut lilliputtien ja jättiläisten maassa ikuistettu myös kuvitetuiksi lastenkirjoiksi. Tämä antaa kirjoista kuitenkin helposti väärän kuvan, sillä Jonathan Swift tarkoitti kirjat alun perin poliittiseksi satiiriksi.

Gulliverin retket on tutkimusmatka ihmisen sisimpään

Gulliverin retkistä tuli välittömästi suosittua luettavaa ja esimerkiksi näytelmäkirjailija John Gay sanoi, että sitä luettiin kaikkialla hallituksen virastoista lastenhuoneisiin. Kirjaa on yleisesti ottaen pidetty satiirin mestariteoksena ja sen satiiri kohdistuu niin ihmisluonteeseen, politiikkaan kuin ajalle tyypillisiin seikkailutarinoihin. Vaikka satiiri on paikoin niin hyvin kätketty, että Gulliverin retket menee täydestä jopa harmittomana lastenkirjana, tutkailee Swift kirjassaan ihmisten käyttäytymistä hyvinkin tarkasti.

Kun kirjailija Robert McCrum julkaisi vuonna 2015 kaikkien aikojen parhaat kirjat -listansa, johon hän oli koonnut 100 merkittävintä kirjallisuuden teosta, oli Gulliverin retket listalla neljäntenä. Tämä on erinomainen kunnianosoitus tarinan merkittävyydelle siitä huolimatta, että se on monelle tullut tutuksi kuvitettuna lasten satukirjana. Swiftin satiiri on ihanan ajatonta, joten kirjan satiiri on edelleen täysin osuvaa.

Gulliverin retket on ihastuttava seikkailutarina

Gulliverin retket viihdyttää lukijoita vauvasta vaariin, sillä erityisesti kaksi ensimmäistä osaa sopivat oikein hyvin myös pienempien lasten luettavaksi. Mitä vanhempana kirjoja lukee, sitä enemmän niistä ymmärtää. Lapsena Gulliverin retkiä lukeneiden kannattaa ehdottomasti palata kirjan pariin aikuisiällä, jolloin Swiftin nerokkuutta ja yhteiskuntakritiikkiä ymmärtää paljon enemmän.

Avainsanat: